Sesi Perbincangan bersama wakil Majlis Ekuin Malaysia dan Kementerian Belia dan Sukan, di Menara KBS, Putrajaya, pada 26 Mei 2023

Kami bersyukur diberi kesempatan untuk bersemuka dengan pegawai-pegawai Kementerian Belia dan Sukan (KBS) tentang peranan dan fungsi Majlis Ekuin Malaysia. Walaupun fungsi khusus kami bukanlah khusus untuk sukan, kami telah memainkan peranan utama dalam membangunkan atlet ekuestrian masa depan, melalui program menunggang kuda di sekolah atau Riding in School Program (RISP). Kebanyakan pelajar yang dipilih untuk program kami telah melanjutkan pelajaran dalam sukan ini, ada yang menjadi jurulatih, manakala yang lain telah melanjutkan pelajaran dan memegang ijazah dalam bidang perubatan veterinar dan yang lain telah menyertai industri perlumbaan profesional sebagai joki dan ahli rapi (groom).

Industri kuda ialah industri intensif buruh dan terdapat banyak peluang untuk belia tempatan kita baik lelaki mahupun perempuan, untuk mengambil bahagian sebagai kakitangan terlatih dalam pelbagai perkhidmatan yang diperlukan oleh industri. Wanita khususnya paling sesuai untuk pekerjaan penjagaan dan pengurusan kuda. Majoriti orang yang bekerja di sektor sukan ini adalah wanita.

Laporan oleh Ayob bin Md. Dali

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *